Time is on my side

Wiet liet me zijn oude woning zien, aan de overkant van de straat. Op de deur hangt een briefje: ‘Entrez – clinique du chaos’. Hij waarschuwde me van tevoren al voor de rommel. Gedurende zijn hele leven heeft hij meer dan duizend brieven geschreven. Volgens hem gingen al die brieven over vrede. De brieven heeft hij stuk voor stuk bewaard in diepvrieszakken. Hij weet niet wat hij over moet huizen naar zijn kamer in het verzorgingstehuis en wat hij achter zich moet laten. Daarom houdt hij zijn oude woning voorlopig aan, ook al betaalt hij dubbele huur. Hij vertelt dat hij het huis mist vanwege de overzichtelijke vorm, die zo goed bij zijn manier van denken en leven paste. In de woonkamer staan allerlei bakken met boeken over o.a. de Balkan, Rusland, ADHD en autisme/asperger. Als we teruglopen zegt Wiet dat het hem spijt dat hij nooit iemand heeft ontmoet om zijn kennis mee te delen, een liefde met wie hij van ideeën heeft kunnen wisselen. ‘Het grootste voordeel van alleen zijn,’ zegt hij, ‘is dat ik mijn hele leven de tijd heb gehad om na te denken.’

image1 (5)

Gelukkig durven andere mensen wat ik niet durf: er wordt op mijn deur geklopt. Een zeer leuke, vriendelijke vrouw, die zelfstandig woont (en is) nodigt me bij haar thuis uit voor een kop thee. We praten en drinken. Ik beloof haar dat ik niet zomaar over haar (verhaal) zal schrijven, in ieder geval niet zonder het eerst aan haar te laten lezen. Het voelt bevrijdend om een gesprek te voeren zonder direct doel; het maakt de taal, mijn hele wezen vloeiender. Als we een paar uur gepraat hebben vraagt ze of ik iets van het gesprek heb geleerd. ‘Dat weet ik nog niet,’ zeg ik. En weer is daar de tijd die ik zo hard nodig zal hebben.

Ik ben bang dat het inzicht zich niet in de periode van mijn verblijf aan mij zal voordoen.

Er is hier een kapper, een huisarts, een fysiotherapeut, een café, een bibliotheek, een gemakswinkel, een gezondheidscentrum, een informatiepunt, een weekmarkt, een tuin met vogels en vissen, een restaurant, er is een koormiddag, een biljartvereniging, er zijn kienavonden, Fitelle-gymnastiekles, er is een jeu de boules-middag, een spelavond, een workshop tai chi, een bridge-avond, er is een foto-expositie, een gedenkkamer, een culinaire Oud Hollandse-avond, een parkfestival, een workshop muziek, een optreden van de Brabo’s, een verkoopmiddag van lingerie en nachtmode, een proeverij, biljartavonden, een rock en roll-middag, bloemschikken, een klassieke muziekmiddag, een optreden van Kupalje, een tekenmiddag met kinderen uit de buurt, een knuffelbus, een poëzieochtend, een Oktoberfest, een culinaire stamppotten-avond, een verkoopmiddag van Carmaschoenen. En dat allemaal alleen al in de maand oktober.

Oktoberfest is ook hier gevierd. Deze mensen zijn 52 jaar getrouwd.

Oktoberfest is ook hier gevierd. Deze mensen zijn 52 jaar getrouwd.

Advertenties

Laat een bericht achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s